facebook instagram

ארץ הלימונים: הכירו את הלימונצ'לו

facebook
instagram
מאמר מבית רוסטיקו
מאמר מבית רוסטיקו

המשקה השני בפופולאריות שלו באיטליה הוא הלימונצ'לו – ליקר מסורתי המבוסס על קליפות לימון, מים, אלכוהול וסוכר. ההיסטוריה של המשקה אינה ברורה אך קל להכין אותו בבית. קבלו את הסיפור (ומתכון)

 

אחד המשקאות האלכוהוליים הפופולאריים ביותר אצלנו ברוסטיקו הוא הלימונצ'לו, ללא ספק אחד המשקאות הידועים ביותר שנוצרו באיטליה. למעשה, הלימונצ'לו הוא המשקה השני בפופולאריות שלו אחרי הקמאפרי, שזכה במרוצת הזמן לתואר "המשקה הלאומי של איטליה". כמו לכל משקה אלכוהולי, גם ללימונצ'לו יש סיפור מעניין מאחוריו…

 

הבסיס: לימונים עם חומציות נמוכה

שאלת השאלות ביחס למשקה הזה היא מתי הוא נוצר לראשונה, והתשובה לכך איננה ברורה. לפי סיפורים מסויימים, הוא נוצר בתחילת המאה ה-20 על ידי אישה איטלקייה, שייצרה את הליקר על בסיס הלימונים שצמחו בגן הבית שלה. לפי סיפורים אחרים, לידת הליקר קדומה יותר והיא התרחשה אי שם במאה ה-17.

כך או כך, מקום הלידה של המשקה ברור יותר – חופי דרום איטליה, או ליתר דיוק, אזור סורנטו והאי קאפרי. אזור זה ידוע בלימונים האיכותיים הגדלים בו, לימונים המאופיינים בחומציות נמוכה, שהקליפות שלהם מפיקות שמן איכותי המעניק לליקר את המאפיינים הייחודיים שלו.

השם לימונצ'לו הפך במרוצת הזמן לשם גנרי המתאר ליקר העשוי לימונים, אבל כדאי לדעת כי הזכויות לשימוש בשם הזה שמורות למשפחה קנלה מהאי קאפרי. וינצ'נזה קנלה היתה הראשונה בתולדות המשפחה אשר הגישה את המשקה לאורחי המלון שלה, והיא הגישה אותו כדז'סטיף. המשקה הפך להיות מאוד פופולארי בין אורחי המלון ורבים הגיעו לשם במיוחד כדי לטעום אותו.

הצאצאים של וינצ'זה הקימו בשנת 1988 את חברת Limoncello di Capri, ואף רשמו פטנט על השימוש במילה לימונצ'לו. עם זאת, הפופולאריות של המשקה הביאה לכך שמשפחות שונות באיטליה מייצרות את הליקר, ואף בארץ ניתן למצוא יצרנים המייצרים לימונצ'לו ישראלי.

 

חשוב: לימונים אורגניים עם קליפה עבה

לימונצ'לו נהוג להגיש כאמור כדז'סטיף, כלומר בסיום הארוחה. את הליקר שומרים בהקפאה על מנת שיהיה קר ככל האפשר בעת השתייה שלו, ובאזורים מסויימים באיטליה מקררים את הכוסות לפני המזיגה של המשקה.

הלימונצ'לו עשוי מלימונים ויש המוסיפים לו צבע מאכל צהוב כדי לחזק את צבעו. תוספת זו אינה נדרשת כלל וכלל – כל שצריך הוא לימונים, סוכר ומים, והרבה סבלנות. בעוד שההכנה של הליקר נעשית מעצמה, יש צורך לאפשר לתרכובת את השבועות הדרושים כדי שתהפוך לליקר.

 

האביב היא עונה מומלצת במיוחד להכנת הליקר – אפשר למצוא בשווקים לימונים טובים מעונת החורף, והלימונצ'לו יהיה מוכן כאשר הקיץ הישראלי יכה במלוא עוצמתו.

שני דברים שכדאי לדעת לפני ההכנה. ראשית, בחרו בלימונים עם קליפה עבה וקשה המדיפה ריח חזק, ומומלץ שזו תהיה ללא פגמים. בצורה זו קל לקלף אותה. בנוסף, מומלץ לבחור בלימונים אורגניים, החפים מחומרי הדברה לא רצויים. אחרי שבחרתם את הלימונים המתאימים, רק עקבו אחרי החיות המתכון והכינו לעצמכם את הליקר.

 

רכיבים

1 בקבוק אלכוהול 95%

10 לימונים טריים עם קליפה קשה ועבה

500 גרם סוכר לבן

7-8 עלי לימון ירוקים

750 מל' מים

מיץ מלימון אחד

 

הוראות ההכנה

מקלפים את הקליפה של הלימונים. הקפידו רק את הצהוב, כדי להימנע מהמרירות של החלק הלבן.

מכניסים את הקליפות, העלים והאלכוהול לצנצנת אטומה ושומרים בפינה חשוכה למשך 15 ימים לפחות.

לשקשק כל יומיים בעדינות את הצנצנת ולהחזיר למקום.

לאחר 15 יום מערבבים מים עם סוכר ומיץ מלימון אחד, מוסיפים לצנצנת עם האלכוהול, ומאפסנים ליום אחד.

למחרת פותחים את הצנצנת, מסננים דרך חיתול בד ומבקבקים מחדש.

לאחר שבועיים נוספים מקררים היטב את המשקה, ושותים אותו.

 

 

 

Silence is Golden